top of page
Yazarın fotoğrafıAykut Erşen

Begonvil - Bougainvillea spp.

Dikenli bir çalı türü olan begonviller tropikal türler olup rengarenk çiçekleri, koyu yeşil yaprakları ve yaşlı görünen gövde dokularıyla bonsai dünyasının en gözde çiçekli türleri arasına girmeyi başarmıştır. Genel olarak kuvvetli türler olup zor şartlara toleransları yüksektir. Bazı türleri sarmaşık şeklinde büyür, bazı türleriyse bodur çalı olarak büyürler. En çok karşımıza çıkan türleri B. spectabilis ile B. glabra 'dır.

Bougainvillea glabra

Çiçekleri fuşya rengi olup yaprakları daha oval uçludur. Gelişimleri B. spectabilis 'lere göre daha yavaştır. Aynı şekilde çiçeklenmesi de daha seyrektir. Çiçek renklerinin göz alıcı canlılığı glabra begonvilleri popüler yapan en güçlü özelliğidir.


Bougainvillea spectabilis

Çiçekleri lila (mor) rengi olup yaprakları daha sivri uçludur. Gelişimleri daha hızlıdır, çiçeklenmesi de daha sık ve güçlüdür.

Konumlandırma - Tüm gün direk güneş alan yerlerde konumlandırılabilirler. Soğuktan ve kuru ortamlardan korunmalıdırlar. Nemli ve sıcak ortamlarda bakımı kolaydır. Kışın soğuktan korunmazlarsa yapraklarını dökerler ve önemli dallarını kurutabilirler. Bu sebeple 10 C derecenin altı soğuklardan korumak gerekir.


Sulama - Susuzluğa toleransları orta seviyedir fakat susuz kaldıklarını hemen yapraklarını bükerek belli ederler. Kök sistemi oturmuş bonsailer susuzluğa daha uzun süre dayanabilirler. Sulamalar arasında toprağın kurumasına mutlaka müsaade edilmelidir. Çürümeye çok müsait bir türdür.


Gübreleme - Büyüme mevsimi boyunca gübrelemeye devam edilebilir. Çiçeklenmeyi teşvik etmek için azot (N) oranı düşük gübrelerin tercih edilmesi daha uygun olacaktır. Dengeli gübrelerle ve mikroelement takviyeleriyle saksı içerisinde sağlıklı bir şekilde büyütülebilirler.


Budama - Ağır budama kış aylarının sonlarında, büyüme dönemi başlamadan yapılmalıdır. Ancak ağır kök veya dal budaması yapıldığında gövdede büyük çürümeler meydana gelebilir. Budamayı dönemsel olarak parçalara bölerek yapmak daha doğru olacaktır. Büyüme mevsiminde kısmi yapraksızlaştırma yaparak dallanma teşvik edilebilir. Çiçeklenme sonrası dönemler budama için daha uygundur.


Saksı Değiştirme - Havalanması daha yüksek bonsai toprağı karışımları daha uygun olacaktır. Çiçeklenme öncesinde saksı değişimi yapılabilir. Kök budamasına tahammülleri yüksektir.


Çoğaltma - Çelik yöntemiyle ya da tohumdan çoğaltılabilir. İlkbaharın ortalarında havai köklendirme de yapılabilir. Çelikler sera ortamında kolayca köklenirler. Çelikler çok kalın olsalar bile nemli ortamda kolayca köklenirler.


İlaçlama - Genel olarak zararlılara ve hastalıklara dayanıklı ağaçlardır. Ayda veya iki ayda bir ilaçlanmaları yıl boyu korunmalarını sağlayacaktır.

kaynak: flickr.com

anahtar kelimeler: "begonvil bonsai bakımı", "çiçekli bonsai bakımı", "bonsai sanatı", "bonsai nedir", "bonsai nasıl yapılır", "bonsai nasıl yaşar", "bonsaiye nasıl başlanır"


Bonsai Seika (bonsaiseika.com) sayfasında yayınlanan bütün yazılar birçok farklı kaynaktan derlenerek, yazarın sahip olduğu naçiz tecrübeler yazıya dökülerek hazırlanmıştır. İzinsiz ve onaysız kopyalanması, kaynak gösterilmeden alıntılanması yasaktır, emek hırsızlığıdır.

All the blog readings covered in Bonsai Seika (bonsaiseika.com) are the compilation of the information from various sources and the humble experiences of the author. It is not allowed to copy or cite without permission and citation. It is another form of plagiarism.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page