Çin, Tayvan, Kore ve Japonya'ya özgü bir tür olan Zelkova, Japon Karaağacı (Japanese elm) olarak da adlandırılır. Yaprak şekli, dal ve tomurcuk yapısı karaağaca çok benzer. Özellikle Çin Karaağacı (Ulmus parvifolia) ile çok fazla karıştırılır. Özellikle yapraklarının sonbahar renkleriyle bonsai olarak göz alıcı hale gelirler. Zelkovalar karaağaçlara göre daha yavaş büyüyen bir türdür. Genellikle süpürge tarzında çalışılır. Bunun dışında dik tarzlar zelkovalara en çok yakışan bonsai stilleridir.
Genel olarak dışarıda muhafaza edilmesi gereken Zelkovalar havaların -5 C dereceden aşağıya indiği durumlarda poşet geçirilerek ya da benzer yöntemle muhafaza edilerek dışarıda tutulabilir. Yine de kış aylarında ağaç yapraklarını döktükten sonra uykuya daldığında ısıtılmayan ve gölge olan iç mekana alınabilir. Havaların ısınmaya başlamasıyla tekrardan dışarı çıkarılmalıdır. Zelkovaları Çin Karaağacından ayırmak kolaydır. Çin Karaağacının gövdesi daha koyu, yaprakları daha küçük ve yuvarlaktır. Yapraklarındaki girinti ve çıkıntılar Zelkova yapraklarındaki gibi uzun ve sivri değildir.
Konumlandırma - Dış mekan türler olup yarı gölgeli ya da tam güneşli yerlerde iyi gelişim gösterirler. Kışın aşırı soğuklardan (donma sıcaklığının altında) korunması gerekir. Bu dönemlerde tam gölgeli ve ısıtılmayan kapalı alanlara alınabilirler. Hava sıcaklığının 35 C sıcaklığın üzerine çıktığı durumlarda direk güneşten korunmalıdırlar.
Sulama - Toprağı kurur kurumaz bolca sulanmalıdır. Toprağın uzun süre kuru kalmasına tahammülleri azdır. Sürekli sulayarak köklerin çürümemesine ve toprağın balçık gibi olmamasına özen gösterilmeli.
Gübreleme - Ağaç gelişmeye başladığı anda (ülkemiz için baharın ortaları-sonları) gübrelemeye başlanabilir. Sıvı ve katı gübreler kullanılabilir. Kışın ağaç uykudayken gübreleme yapılmamalıdır.
Budama - Serbest gelişime bırakıldığında gövde ve dallar hızlıca kalınlaşacaktır. Ayrıca budanan yerlerden ya da odunsu dokudan kolayca sürgün verir. Yeni sürgünlerin uzamasına izin verin. 8-10 cm uzamadan sonra birkaç yaprak bırakılarak yeni sürgünler budanabilir. Kalın dalların budanması sonbaharda yapılmalıdır. Telle kolayca şekil verilebilir.
Saksı Değiştirme - Genç ağaçlar için en geç her iki yılda bir saksı değiştirilmelidir. Daha yaşlı ağaçlar için bu süre uzatılabilir. Zelkovaların özel bir toprak tercihi yoktur. Orta seviye su tutan toprak karışımlarında güzel yaşarlar.
Çoğaltma - Çelik yöntemiyle kolayca çoğaltılabilir. Tohumdan yetiştirmek az tercih edilen bir yöntemdir. Havai köklendirme ile de kolayca büyütülebilirler.
İlaçlama - Nem seviyesi düştüğünde kırmızı örümcek ve diğer zararlılar ortaya çıkabilir. Yapraklar spreylenerek ya da saksı su dolu tepsi içine alınıp nemli ortam sağlanarak önlem alınabilir. Seyretilmiş lime sülfür ve sistemik ilaçlar tüm yaprakların dökülmesine sebep olacağından kullanılmamalıdır.
anahtar kelimeler: "bonsai sanatı", "bonsai nedir", "bonsai nasıl yapılır", "bonsai nasıl yaşar", "bonsaiye nasıl başlanır"
Bonsai Seika (bonsaiseika.com) sayfasında yayınlanan bütün yazılar birçok farklı kaynaktan derlenerek, yazarın sahip olduğu naçiz tecrübeler yazıya dökülerek hazırlanmıştır. İzinsiz ve onaysız kopyalanması, kaynak gösterilmeden alıntılanması yasaktır, emek hırsızlığıdır.
All the blog readings covered in Bonsai Seika (bonsaiseika.com) are the compilation of the information from various sources and the humble experiences of the author. It is not allowed to copy or cite without permission and citation. It is another form of plagiarism.
Comments