Ilıman alt-tropikal bölgelere özgü zeytin türleri ülkemizin özellikle Ege Bölgesi'nin en önemli ağaç türleri arasındadır. Çok yıllık ağaçların bile ufak kalması, yaşlılığı ve estetiği bambaşka bir heybetle bize sunması zeytin ağaçlarını bonsai sanatına uygun ağaçlar haline getiriyor. Ayrıca çok güçlü türler olmaları sebebiyle başlangıç aşamasındaki meraklılar için de gözdeliğini her zaman koruyacak gibi görünüyor. Akdeniz iklimine sahip Avrupa ülkelerinde, özellikle İtalya'da çok fazla değerlendirilmekte ve tüm dünyadaki bonsai sanatçılarını etkilemektedir. Son olarak, odunsu yapısının kuvvetli olması, kabuk rengi ve dokusu ile de oyma işlerinde de popüler bir ağaç türüdür. Zeytin türlerinden özellikle Delice Zeytin olarak adlandırılan türün (Olea europaea sylvestris) yaprakları küçük ve boğum aralıkları daha kısadır. Gövde kabuk dokusu da daha kalın ve göz alıcı estetiğe sahiptir. Yamadori olarak elde edilen zeytin türlerinin çoğunluğu bu tür zeytinlerdir.
Konumlandırma - Zeytin türleri genellikle sıcağı ve güneşi severler. Tüm gün güneş altında bırakıldıklarında yaprakları küçülür ve boğum aralıkları kısalır. 0° C sıcaklıkta yaşayabilirler fakat 6-7° C sıcaklıkların altında serada koruma altına alınmaları daha uygun olacaktır. İç mekanda da yetiştirilebilirler ancak ilkbahardan sonbahara kadar dışarıda yetiştirilmeleri gerekir. İç mekanda kuru havadan ve ışıksızlıktan etkilenirler ve güçsüzleşmeye başlarlar.
Sulama - Toprağı kurudukça sulanmalıdır. Sürekli ıslak kalan toprak ortamını sevmezler. Havadar ve gevşek yapıdaki topraklarda gelişimleri daha iyidir.
Gübreleme - İlkbaharda ve sonbaharda gübrelenebilirler. Gübre paketlerinde tavsiye edilen ölçülerde gübreleme yapılabilir.
Budama - Ağır budama kış aylarının sonlarında, büyüme dönemi başlamadan yapılmalıdır. Telleme yılın her zamanı yapılabilir. Telleme yapılırken dikkatli olunmalıdır, çok kırılgandır. Budama sonrası geriye doğru kuruma yapma ihtimali yüksektir. Her yerden kolayca sürgün verebilir.
Saksı Değiştirme - Standart bonsai toprağı karışımı kullanılarak iki ya da üç yılda bir saksı değişimi yapılmalıdır. İlkbaharın başlarında yeni sürgün vermeye başladığında saksı değişimi yapılabilir. Tüm kökler açığa çıkarılabilir. Kök topunda 3'te 1 oranda azaltma yapılabilir. pH'ı 7-8 arasında olan toprak karışımlarını sever. Bonsai eğitimini tamamlamış ağaçlarda saksı değişim süresi daha da uzatılabilir.
Çoğaltma - Çelik yöntemiyle ya da tohumdan çoğaltılabilir. Tohumdan yetiştirilmek istenirse tohumlar ilkbahar ya da sonbaharda dışarıya ekilmelidir. İlkbaharın ortalarında havai köklendirme de yapılabilir. Çelikler sera ortamında kolayca köklenirler.
İlaçlama - Yaprak bitleri, koşnil, mantar ve diğer kök hastalıkları ortaya çıkabilir. Birer hafta arayla toplam 3 hafta insektisit kullanarak önlem alınabilir. 2 hafta süreyle de aynı şekilde mantar ilacı da kullanılabilir.
anahtar kelimeler: "zeytin bonsai bakımı", "bonsai sanatı", "bonsai nedir", "bonsai nasıl yapılır", "bonsai nasıl yaşar", "bonsaiye nasıl başlanır"
Bonsai Seika (
) sayfasında yayınlanan bütün yazılar birçok farklı kaynaktan derlenerek, yazarın sahip olduğu naçiz tecrübeler yazıya dökülerek hazırlanmıştır. İzinsiz ve onaysız kopyalanması, kaynak gösterilmeden alıntılanması yasaktır, emek hırsızlığıdır.
All the blog readings covered in Bonsai Seika (
) are the compilation of the information from various sources and the humble experiences of the author. It is not allowed to copy or cite without permission and citation. It is another form of plagiarism.
Comments